HTML

Sugópart

Friss topikok

  • lomposfarkas: A NER-tagadóknak ilyenekkel fogják majd kitapétázni a szobáját :) kepfeltoltes.hu/141010/IMG_16882... (2014.10.10. 23:22) A bajai kampány legjei
  • Katalin Bajáról: Megérdemlik azok az Édesanyák a megbecsülést akik vállalják, és veszik a fáradtságot,hogy egy éven... (2014.09.08. 18:51) A bajai alpolgármester és a női mellek
  • lomposfarkas: Helló! A kongó Sugó Hotel és a szétrohadt kemping újkori történetét meg tudnád írni? Vagy csak pus... (2014.09.03. 14:17) Mit látunk az új kilátóból?

Címkék

2014 (6) 4. forduló (1) alapítvány (1) Bács-Kiskun (1) Bácskai Napló (1) Bács - Kiskun (2) Baggio (1) Baja (9) Baja.hu (1) bajai (1) bajai kampány (1) Bajai Televízió (1) Baja Marketing Kft. (1) Bálint Zoltán (1) Bánki (1) biciklizés (1) BKMLSZ (2) BLSE (1) boksz (1) borünnep (1) búcsú (1) Critical Mass (1) Csanád (1) Csátalja (2) csatornázás (1) Csicsergő (1) Duna (1) Érsekcsanád (1) Evanics Zoltán (1) Felsővárosi (1) Fercsák Róbert (1) Ferencváros (1) Ferencvárosi TC (1) foci (5) Focina szilvia (1) FTC (1) Fuss az ovidért (1) futás (1) gála (1) Gálos Tamás (1) Gálos Viktor (1) gól (1) gyerekek (1) Híd SC (2) I.osztály (1) Isztambul (1) jótékonyság (1) jövőd a tét (1) Kalocsa (1) Kalocsai FC (1) Keller József (1) kiállítás (1) labdarúgás (5) Lencsés Péter (1) Magyar kupa (1) Márton Zsolt (1) megyei (1) megyei foci (1) Megyei I.osztály (1) megye 1 (1) Mélykút (1) mérkőzés (1) mocsári (1) Mogyi (1) Nádudvar (1) Nagybaracska (1) Nemesnádudvar (1) ökölvívás (1) Ökölvívó (1) óvoda (1) pályaválasztási (1) Petőfi (1) Petőfi-sziget (1) Posta Sándor (1) SE (1) Simon István (1) Soltacél (1) Soltvadkert (1) Soltvadkerti TE (1) Soroksár (1) sport (1) Sugovica (1) Surján Gergely (1) Swietelsky Magyarország (1) Szentgyörgyi Ákos (1) szeptember (5) sziget (1) Szöllősi Tamás (1) Tamaskó Attila (1) teknős (1) Tief Terra Kft. (1) továbbtanulás (1) Ugrai Béla (1) Ugrai IMre (1) Vanó Sándor (1) Vanó Sándor (1) Varga Attila (1) videó (1) Virgonc futás (1) Zsigó Róbert (2) zsíros kenyér (1) Címkefelhő

A miniszterelnök értesülései ellenére nem kellett messzire mennünk, hogy egy újabb projekt kapcsán ne bajai vállalkozásokat találjunk. A megtévesztő Baja 2013 Konzorcium mögött álló cégek tulajdonosai ugyanis osztrák és svájci építővállalatok. Négy településen: Baján, Sükösdön, Érsekcsanádon és Vaskúton dolgoznak a szennyvízelvezetésen, nem kevés bosszúságot okozva a lakóknak illetve a személygépkocsin közlekedőknek, főleg az információk hiánya miatt. A tájékoztatás egyébként a Baja Marketing feladata lenne.

IMAG4244.JPG

Lassan nem találni olyan építkezést és felújítást Baján, ahol ne botlanánk valamilyen nagyvállalatba. Így van ez a csatornázási munkálatokkal is: a kivitelezést elnyert Baja 2013 Konzorcium elnevezés mögött valójában Bajához egy szállal sem köthető korlátolt felelősségű társaságok állnak. A Tief Terra Kft. (a konzorciumvezető) egy svájci cég tulajdona, nevezetesen az EM Tiefbau Gruppe AG-é, a Swietelsky pedig az osztrák Swietelsky Baugesellschafté.

Mit kell tudni a két cégről?

Mind a Tief Terra, mind a Swietelsky érdekes ügyekben volt érintett az utóbbi években. A Tief Terra például egy budai villát szerzett meg minimáláron a fővárostól egy olyan árverésen, ahol vetélytársa az utolsó pillanatban, az árverés megkezdése előtt jelentette be, hogy mégsem kíván azon részt venni. A kérdéses telek egyébként műemlékvédelmi jelentőségű terület, a Kft. végül – ellenfél híján – 376 millióért, a kikiáltási áron vásárolhatta meg. Az Origo akkori cikkében arra is rámutatott, hogy a Tief Terra két év alatt 4,5 milliárdra növelte éves árbevételét. 2009-ben alapították, akkor még mindössze 141 millió volt ez az összeg. A cég többnyire konzorciumokban nyer el közbeszerzéseket, általában a Közgéppel és a Kelet-Út Kft.-vel; dolgoztak már hulladéklerakón, útfelújításon, szennyvíztisztításon, kerékpárút- és elkerülő építésén is.

IMAG4248.JPG

A Baja és környéki szennyvízelvezetési projektben azonban a Swietelsky Magyarország a társa. A Swietelsky a legnagyobb hazai útépítő cégek közé tartozik, rögtön a Közgépet és a Srabagot követi a sorban. A 2013-2014-es időszakban útfelújításokra 24 olyan keretmegállapodást kötött az állam, amelyben a három cég valamelyike vagy együttesen, vagy külön-külön érintett. Így 75 milliárd adóforint kerül hozzájuk. Augusztusi hír, hogy ők nyerték el a 4-es metró kelenföldi megállójához kapcsolódó tendert.
A Swietelsky Magyarország 2013 óta perben is áll, a Védegylet Egyesület indított eljárást a vállalat és a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. ellen a Fővárosi Törvényszéken természetkárosítás miatt, tudta meg a 444.hu. De a vállalat érintett a balatonfüredi vitorlásügyben is. A füredi önkormányzat ingyen kapta meg a korábbi olimpiai központ kikötőjét az államtól, ennek a területnek nyerte el a Közgép, a Swietelsky és Fonyó Károly konzorciuma határozatlan időre a bérleti jogát. Évi 15 millióért kapták meg a telket, amelyre 3 milliárdból húznak majd fel egy szállodát. De nem ez az egyetlen terület, amelyet a balatonfüredi önkormányzat bérbe adott hasznosításra, a Swietelsky így építette fel a Hotel Silvert a vitorláskikötő mellett. Ezzel a témával a 444.hu és a Magyar Narancs is foglalkozott.

IMAG4243.JPG

Baja és környékének csatornázása

A pályázatban – amely a Környezet és Energia Operatív Program körébe tartozik, ezért viseli a KEOP megjelölést - a Baja és környéke Víziközmű Beruházási Önkormányzati Társulás a kedvezményezettje, így a beruházást európai uniós támogatásból, az állami költségvetésből, valamint önerőből finanszírozzák.

A Tief Terra és a Swietelsky a csatornázási munkálatokért Baján, Vaskúton, Sükösdön és Érsekcsanádon mintegy 5 milliárd 80 millió forintot kap. A nyomtatványban egy ettől magasabb összeg szerepel, méghozzá 100 millióval több, ez a 101.600.000 Ft tartalékkeret. A végösszeg 85 %-át fedezi a támogatás, a fennmaradó 15 %-a pedig az önrész. A két vállalkozás a szerződés értelmében 1,501 milliárd forint előlegre jogosult. A papírt 2013. augusztus 8-án írta alá Zsigó Róbert a Társulás nevében, valamint a két cég képviselői. A teljesítés határideje: 2015. május 31.

IMAG4246.JPG

Kisebb összeg „csurran-cseppen” a jogi tanácsadást végző ügyvédi irodának, a projektmenedzsmentet ellátó kft.-knek, a Baja Marketing Kft.-nek a tájékoztatási feladatok ellátásáért, egy másik konzorciumnak a mérnöki, műszaki ellenőrzésért, valamint a vagyonértékelésért egy zárt részvénytársaságnak.

Egyedüli bajai vállalkozásként a Baja Marketing Kft. szerepel a felsoroltak között. Ők a csatornázással kapcsolatos PR-tevékenységért és a tájékoztatásért felelősek. Ebbe beletartozik információs központ és/vagy információs zöld szám működtetése; internetes honlap készítése és fenntartása; sajtótájékoztatók, lakossági fórumok szervezése, mindenféle információs anyag készítése (szórólapok, fotódokumentumok), valamint a közvélemény-kutatás. A megbízásért 12 és fél millió forint jár, a szerződést Zsigó Róbert és Bócsa Barnabás, a Marketing ügyvezetője szignózta. A vállalkozó neve ismerősen csenghet, hiszen fideszes politikusokkal egyetemben, szintén sokat szerepel az irányítása alatt álló sajtótermékekben.

Címkék: csatornázás Baja Zsigó Róbert Tief Terra Kft. Swietelsky Magyarország Baja Marketing Kft.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sugopart.blog.hu/api/trackback/id/tr386733505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása