HTML

Sugópart

Friss topikok

  • lomposfarkas: A NER-tagadóknak ilyenekkel fogják majd kitapétázni a szobáját :) kepfeltoltes.hu/141010/IMG_16882... (2014.10.10. 23:22) A bajai kampány legjei
  • Katalin Bajáról: Megérdemlik azok az Édesanyák a megbecsülést akik vállalják, és veszik a fáradtságot,hogy egy éven... (2014.09.08. 18:51) A bajai alpolgármester és a női mellek
  • lomposfarkas: Helló! A kongó Sugó Hotel és a szétrohadt kemping újkori történetét meg tudnád írni? Vagy csak pus... (2014.09.03. 14:17) Mit látunk az új kilátóból?

Címkék

2014 (6) 4. forduló (1) alapítvány (1) Bács-Kiskun (1) Bácskai Napló (1) Bács - Kiskun (2) Baggio (1) Baja (9) Baja.hu (1) bajai (1) bajai kampány (1) Bajai Televízió (1) Baja Marketing Kft. (1) Bálint Zoltán (1) Bánki (1) biciklizés (1) BKMLSZ (2) BLSE (1) boksz (1) borünnep (1) búcsú (1) Critical Mass (1) Csanád (1) Csátalja (2) csatornázás (1) Csicsergő (1) Duna (1) Érsekcsanád (1) Evanics Zoltán (1) Felsővárosi (1) Fercsák Róbert (1) Ferencváros (1) Ferencvárosi TC (1) foci (5) Focina szilvia (1) FTC (1) Fuss az ovidért (1) futás (1) gála (1) Gálos Tamás (1) Gálos Viktor (1) gól (1) gyerekek (1) Híd SC (2) I.osztály (1) Isztambul (1) jótékonyság (1) jövőd a tét (1) Kalocsa (1) Kalocsai FC (1) Keller József (1) kiállítás (1) labdarúgás (5) Lencsés Péter (1) Magyar kupa (1) Márton Zsolt (1) megyei (1) megyei foci (1) Megyei I.osztály (1) megye 1 (1) Mélykút (1) mérkőzés (1) mocsári (1) Mogyi (1) Nádudvar (1) Nagybaracska (1) Nemesnádudvar (1) ökölvívás (1) Ökölvívó (1) óvoda (1) pályaválasztási (1) Petőfi (1) Petőfi-sziget (1) Posta Sándor (1) SE (1) Simon István (1) Soltacél (1) Soltvadkert (1) Soltvadkerti TE (1) Soroksár (1) sport (1) Sugovica (1) Surján Gergely (1) Swietelsky Magyarország (1) Szentgyörgyi Ákos (1) szeptember (5) sziget (1) Szöllősi Tamás (1) Tamaskó Attila (1) teknős (1) Tief Terra Kft. (1) továbbtanulás (1) Ugrai Béla (1) Ugrai IMre (1) Vanó Sándor (1) Vanó Sándor (1) Varga Attila (1) videó (1) Virgonc futás (1) Zsigó Róbert (2) zsíros kenyér (1) Címkefelhő

Lerakták a csúszkapálya alapjait a parton. Jól látszik a hídról, hogy mennyire feltűnő és zavaró lesz a Sugovicára pillantva. Az építése sokaknak nem tetszik, mert véglegesen elrontja azt a látványt, amelyre idáig büszkék voltunk.

kotelpalya_latvany.jpg

Ez egy általunk készített vázlat-látványterv, ebből a panoráma nézőpontból valamiért nem láthattunk eredetit.

A csúszkapálya része annak a pályázatnak, amelyet a Baja Marketing Kft. nyert el a Sugovica szabad strandjának felújítására. Bár a határidő már bőven lejárt, egyelőre még nem készült el. Lényege, hogy a Sugó két oldalán egy-egy hatalmas betonoszlop (kb. 11 és 6 m) közé drótkötelet feszítenek, és ennek segítségével lehet majd átcsúszni az egyik partról a másikra. Egyelőre senki sem tudja, hogy mennyien fogják használni ezt az újdonságot, amellyel a városi fiatalokat és az ifjú turistákat célozták meg. A népszerűsége fogja megadni a választ arra, hogy van-e bármi értelme hosszú évtizedekre szó szerint bebetonozni a partvidéket és ezzel elrontani azt az egyedüli panorámát, amellyel a város rendelkezik.

A teljes beruházás több mint 150 millióba kerül, a fenntartási költségekről viszont egyelőre felesleges beszélni. (De bízunk benne, hogy gondoltak a karbantartásra is!) A pályázatban kikötötték, hogy munkahelyeket is kell teremteni. Ez 5 embert érinthet, akik közül egynek hátrányos helyzetűnek, kettőnek pedig női munkaerőnek kell lennie. Legalább egy személy biztosan lesz majd a csúszkapályánál, a kérdés, hogy milyen beosztásban. Mert ezen múlik, hogy hogyan és mikor lehet majd használni az építményt.

Mire költünk még?

A strandfejlesztés további elemei az alapinfrastruktúra javítása, büfé, gyermekjátszótér, napozó/fotópont deckek kialakítása; utcabútorok, szemetesek, kerékpártárolók beszerzése és az úszó szökőkút is. A 21. század jegyében pedig TouchInfo, Wifi és QR-kód is lesz elméletileg a parton. A város célja, hogy „az év teljes időszakában használható területet alakítsanak ki” (részlet a támogatási szerződésből). A célcsoportok között pedig családok, fotósok, egyéni és csoportos utazók, párok, nyugdíjasok, diákok, baráti társaságok – tehát gyakorlatilag mindenki – szerepel. Hogy hogyan lehet egy strandrészt úgy felújítani, hogy az egész éves programot kínáljon a turisták számára, az még rejtély a számunkra.

 

 

A kerékpártárolók, szemetesek és az új padok egy részét már kihelyezték. Az úszó szökőkutat ünnepélyesen átadták. A problémánk viszont továbbra is az – mint ahogyan a többi fejlesztéssel is -, hogy át nem gondolt felújításokat végeznek, és olyan dolgokra költik a pénzt, amelyek nem feltétlenül szükségesek vagy nem olyan formában, mint ahogyan elkészítik azokat. A csúszkapályán túl beszélhetünk akár a napozóteraszokról is. Most éppen, mivel magasan áll a víz, egészen jó helyen vannak, közel a Sugóhoz (tisztában vagyunk vele, hogy alacsonyabbra nem építhették volna őket). De akkor, amikor lent egy nagyobb homokos partszakasz található árnyékos részekkel, vajon ki fogja használni a faborítású felületeket közvetlenül a járda mellett, ahová odatűz a nap és még az emelkedőt is meg kell mászni hozzájuk? Mennyire életszerű, hogy bárki is ott napozzon vagy ott hagyja őrizetlenül a holmiját? Talán éjszaka megtalálják a közönségüket, csak akkor nem a rendeltetésüknek megfelelően fogják őket használni. Az pedig csak hab a tortán, hogy vizesen, kisgyerekkel még balesetveszélyesek is.

Az új biciklitárolókat sem tartjuk a legmegfelelőbbeknek, de örülünk neki, hogy legalább gondoltak ilyesmire. Az úszó szökőkút nagyon látványos, már amikor működik, hogy mennyire értékes és szükséges, döntse el mindenki saját maga.

Hogy a következő szezonban kipróbálhatjuk-e a fejlesztéseket, az azon is múlik, hogy mit ér el az egyik országos párt helyi szervezete a csúszkapálya megépítése elleni tiltakozással. Ők is arra hivatkoznak, hogy a látványtervek alapján a pálya el fogja csúfítani a Sugovica látképét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sugopart.blog.hu/api/trackback/id/tr46581541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása